Благочинний Городищенського округу протоієрей Іоанн Жигало взяв участь у соборному богослужінні на 40–ни спочилого благочинного Золотоніського округу протоієрея Ярослава Івануси

Понеділок, 21.12.2020 09:17

20 грудня 2020 року Високопреосвященніший архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій прибув до Золотоноші, щоби очолити соборне поминання спочилого благочинного Золотоніського округу протоієрея Ярослава Івануси: саме сьогодні виповнюється 40 днів, як він пішов у вічність.

В Успенському соборі владика очолив Божественну літургію. Йому співслужили вікарний єпископ Золотоніський Іоанн, клірики Золотоніського благочиння, а також священики з інших округів Черкаської єпархії, Києва. Черкаському архієрею спіслужив благочинний Городищенського округу протоієрей Іоанн Жигало.

Перед початком Божественної Літургії владика Феодосій освятив оновлений іконостас на центральній частині Успенського соборі. Цей іконостас зроблений за ініціативою спочилого настоятеля храму отця Ярослава та за кресленнями саме того іконостасу, який тут знаходився від початку заснування храму. Кропітка праця тривала 9 років і була увінчана урочистим освяченням на 40-ий день кончини високоповажного священика, котрий прослужив у цьому храмі близько чверті століття.

По завершенні Божественної Літургії відбулася соборна панахида за спочилим отцем Ярославом. На його адресу було сказано багато теплих і зворушливих слів щирої вдячності. За майже 25 років свого служіння в Золотоноші отець Ярослав залишив яскраву пам’ять про свою пастирську діяльність. Вклонитися його пам’яті на богослужіння в соборі прибули міський голова Золотоноші Віталій Олександрович Войцехівський, відомі громадські діячі, численні парафіяни.

У своєму слові владика Феодосій зазначив високі особисті заслуги покійного пастиря перед Православною Матір’ю-Церквою, його вагомий внесок в розбудову православної духовності на лівобережній частині Черкащини, відродження церковного життя. Владика висловив впевненість у тому, що здобутки, яких досягло Золотоніське благочиння за роки керівництва отця Ярослава, будуть продовжені й в майбутньому.

Не була забута й вдова, дружина отця Ярослава матушка Катерина Івануса, яка близько 50 років несла подвиг самовідданого служіння разом зі своїм чоловіком. З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія владика Феодосій вручив вдові високу церковну нагороду – орден святої рівноапостольної княгині Ольги. Крім того, владика оголосив своє благословення про призначення матушці Катерині пожиттєвого матеріального утримання за рахунок Золотоніського Успенського собору.

Кількість переглядів: 22